......

in het Orthopedisch Centrum Turnhout

Traumatologie

Hoofdmenu

Uw arts:

Dr. Thierry De Baets,
gesuperspecialiseerd

Afspraak maken

Hoofdmenu

 

Traumatologie

Traumatologie in het AZ Turnhout.

Het Orthopedisch Centrum Turnhout is trots de subdiscipline Traumatologie als een volwaardig onderdeel van de Orthopedie te benaderen.

Dit houdt in dat deze aandoeningen (botbreuken) door een specifieke traumatoloog worden behandeld en dat er dagelijks een operatiezaal wordt vrijgehouden om patiënten met botbreuken en slachtoffers van ongevallen te behandelen.
Dankzij onze organisatie kunnen wij in het AZ Turnhout deze patiënten in ideale omstandigheden behandelen, tijdens de werkuren en met een volledige bezetting van specifiek opgeleid personeel.
Natuurlijk staat er 24 op 24 uur iemand van onze dienst paraat om zo nodig onmiddellijk de patiënt te behandelen.
Er is binnen de dienst orthopedie van het AZ Turnhout een cultuur van samenwerking en overleg waarbij de traumatoloog en de gewrichtspecifieke orthopedische chirurgen op regelmatige tijdstippen en bij noodzaak patiënten bespreken, de beste behandelingsmogelijkheden overleggen en plannen.

Wat is Traumatologie?

Bij acute, plots opgekomen letsels veroorzaakt door een val of een ongeval bijvoorbeeld tijdens het werken, sporten of in het verkeer, spreekt men van traumatologie.

Deze patiënten komen meestal via de spoedgevallenafdeling. De eerste zorg wordt toegediend door de daartoe speciaal opgeleide spoedgevallenartsen of specialisten in opleiding. Indien nodig vragen zij onmiddellijk advies aan de traumatoloog of orthopedisch chirurg van wacht.

Bij polytraumapatiënten, patiënten met meerdere en levensbedreigende letsels, wordt er door de urgentiearts een traumaprotocol opgestart waarbij automatisch onmiddellijk verschillende specialisten (anesthesist, radioloog, traumatoloog, abdominaal of thoracaal chirurg) bij de patiënt geroepen worden.

Veel letsels kunnen conservatief (zonder operatie) behandeld worden. De patiënt krijgt op de spoedgevallen de aangepaste behandeling en wordt dan voor verdere opvolging, afhankelijk van de ernst van het letsel, naar de huisarts of naar de traumatoloog/orthopedisch chirurg op de raadpleging gestuurd.

Soms is een heelkundige ingreep nodig. Deze ingreep kan dringend noodzakelijk zijn of op korte termijn gepland worden.

Gips

Wat we een gips of plaaster noemen is een hulpmiddel om een breuk te immobiliseren en zo ervoor te zorgen dat de botfragmenten zo weinig mogelijk bewegen zodat de breuk kan helen. Vroeger waren die gipsen inderdaad gemaakt van kalk maar tegenwoordig gebruiken we een soort kunststof.

Na een breuk of een verstuiking kan er een zwelling optreden en daarom zal in de eerste fase steeds een ‘open gips’ aangelegd worden, dit wil zeggen dat het harde gedeelte slechts aan één kant van het lidmaat aangebracht wordt en dat er bij het opkomen van zwelling minder risico is op afsnoeren van het lidmaat.
Na 1 week kan dan meestal een circulaire of gesloten gips worden aangebracht.

Het is sowieso belangrijk om zwelling te vermijden om zowel de kans op afsnoeren zo klein mogelijk te maken, als om de pijn te beperken en de genezing te bevorderen.
Zwelling kan vermeden worden door enkele eenvoudige trucjes:

•Hoog houden van het lidmaat (de arm niet laten afhangen maar in een draagdoek houden, het been horizontaal houden bij zitten of zelfs iets hoger bij liggen).
•Regelmatig ijs leggen tegen het gekwetste lidmaat (5x per dag gedurende 1 kwartiertje)
•Medicatie nemen (ontstekingsremmers zoals Ibuprofen of Diclofenac en venotropica zoals Reparil).

Een gips bestaat uit verschillende lagen:
eerst wordt een speciale kous aangelegd om het gips mooi te kunnen afwerken en de huid te beschermen tegen irritatie. Daarop wordt watten gelegd om drukpunten met de harde materialen te vermijden. Tot slotte wordt de harde kunststof aangebracht.

Er bestaat ook een waterafstotende watten die kan worden aangelegd en waarmee de patiënt dan in het water kan. We vragen wel aan de patiënt om na het zwemmen, bad of douche, het gips uit te spoelen door met de douchekop lauw water te spuiten tussen het gips en de huid.
Dit soort gips heeft wel een meerkost die door de patiënt zelf dient te worden betaald.

Afhankelijk van het soort letsel kan een gips aangelegd worden waarop de patiënt mag steunen. Hij krijgt dan een speciale schoen die onder het gips dient te worden aangebracht. We vragen om de eerste 2 uur na het aanleggen van het gips nog niet te steunen zodat het materiaal eerst volledig kan uitharden.

Een gipsverband kan problemen met zich meebrengen die dringende hulp vereisen. Bij een van de volgende symptomen vragen we de patiënt om DRINGEND contact op te nemen met de huisarts, de behandelende arts of de spoedgevallen:

•Uw lidmaat doet abnormaal veel pijn (meer pijn dan in het begin)
•Uw tenen of vingers worden blauw of wit
•U krijgt tintelingen in de vingers of de tenen
•U kan uw vingers of tenen niet meer bewegen.
•Als er wonden aanwezig zijn onder het gips en het gips begint abnormaal te ruiken.

We vragen aan de patiënt om de gewrichten die niet in het gips zitten goed soepel te houden (en in het bijzonder de vingers).

Antithrombosemiddel

Bij bepaalde operaties of bij een gips aan het been bestaat er het risico dat er zich klonters vormen in het bloed.
Om dit risico daarop te verkleinen schrijven we bloedverdunners voor onder de vorm van een klein spuitje dat dagelijks dient te worden gegeven net onder de huid. Dit gebeurt meestal in de buikwand.
Dit kan gegeven worden door een thuisverpleegster maar de meeste patiënten kunnen dit bij zichzelf toedienen.
Patiënten die reeds bepaalde bloedverdunners nemen in pilvorm dienen deze injectie niet te krijgen.

Genezing van het bot

Bij een botbreuk is er een onderbreking van het botvlies en een onderbreking van de celstructuur van het bot.
Bijkomend gaat een botbreuk gepaard met spierschade.
Soms is er ook schade aan bloedvaten en zenuwen.
De huid kan eveneens beschadigd zijn, er kan een echte scheur komen in de huid of een ernstige huidkneuzing. Deze huidbeschadiging vormt een verhoogd risico voor een besmetting (infectie) van het bot.

Bij een botbreuk ontstaat er steeds een bloeding met dan een georganiseerde bloedklonter in de breukhaard. In deze bloedklonter groeien bloedvaten vanuit de omgevende weefsels. Deze bloedklonter wordt dan een soort littekenweefsel waarin lichaamscellen collageenvezels en mineralen plaatsen.
Vanuit het botvlies zal er dan nieuw bot worden gevormd. Indien de bloedaanvoer beperkt is door belangrijke schade aan de weke delen of door verstoorde bloedvaten (roken, diabetes, hoge leeftijd) kan deze botvorming in het gedrang komen.
Bij breuken waarbij de botfragmenten volledig tegen elkaar liggen en niet bewegen (zoals de situatie waarbij het bot tijdens een operatie met plaat en schroeven tegen elkaar wordt gehouden) ontstaat er een genezing van de fractuur van binnenuit het bot zelf.

Bij kinderen treedt er, indien het bot niet helemaal recht aan elkaar is gegroeid, remodellatie op. Dit betekent dat door de groei het bot geleidelijk aan weer zijn perfecte vorm krijgt. Dit gebeurt niet meer bij volwassen.

Specifieke letsels

Opmerking:

Hieronder volgt een beschrijving van de meest voorkomende fracturen en hoe wij die in onze dienst meestal behandelen. U dient te weten dat elke patiënt uniek is en dat bij de behandeling van elke specifieke breuk er met veel verschillende factoren rekening dient te worden gehouden.

Daarom kunnen de beschrijvingen hieronder variëren van de behandeling die u of uw naaste krijgt.

Het is belangrijk te beseffen dat uiteindelijk uw lichaam zelf een breuk doet helen. Uw traumatoloog/orthopedisch chirurg kan dit proces operatief beïnvloeden zodat het bot sneller heelt en in een goede positie vastgroeit. Wij kunnen ervoor zorgen dat u sneller mag steunen of mag bewegen en uit bed kan komen. Ook kunnen wij operatief zorgen dat bepaalde complicaties (bijvoorbeeld een infectie bij open fracturen) minder kans hebben om op te treden. Uw medewerking en het opvolgen van onze instructies blijven echter primordiaal om een zo voorspoedig mogelijk herstel te bekomen!

Roken heeft bij alle fracturen een negatieve invloed op de genezing van de breuk.

Links

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Voor een gezonde dosis nieuws en oplossingen voor uw klachten!

Traumatologie »