Schouderfractuur
Er bestaan verschillende soorten schouderfracturen.
Een schouderfractuur is een letsel waarbij een of meer botten in het schoudergebied breken als gevolg van verschillende oorzaken, zoals valpartijen, sportblessures of ongevallen. Het schoudergebied omvat het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarm. Een schouderfractuur kan variëren in ernst, afhankelijk van welke botten betrokken zijn en hoe ernstig de breuk is.
De symptomen van een schouderfractuur kunnen zijn:
- Pijn en ongemak: Ernstige pijn in het schoudergebied is een veelvoorkomend symptoom. De pijn kan verergeren bij beweging of druk.
- Zwelling en blauwe plekken: Zwelling en blauwe plekken kunnen optreden als gevolg van weefselschade en bloeding.
- Beperkte beweging: De beweging van de arm en schouder kan beperkt zijn vanwege de breuk.
- Zichtbare vervorming: Bij ernstige breuken kan een zichtbare vervorming van het schoudergebied optreden.
- Knobbels of bobbels: Voelbare knobbels of bobbels kunnen aanwezig zijn op de plaats van de breuk.
De behandeling van een schouderfractuur hangt af van de aard van de breuk. Voor niet-verplaatste breuken kan een conservatieve (niet-operatieve) behandeling nodig zijn, waaronder rust, een sling en pijnstillers. Bij ernstige of gecompliceerde breuken kan chirurgische interventie nodig zijn om de botfragmenten te herpositioneren en te stabiliseren. Afhankelijk van de soort breuk en type patiënt kan dit variëren van plaat en schroeffixatie, tot fixatie met nagel en schouderprothese.
Zowel bij conservatieve als operatieve behandeling volgen wij de patiënt op en worden er regelmatig controleradiografieën genomen om een verplaatsing van de fractuur uit te sluiten. Zo snel als mogelijk stimuleren we om de hand, pols en elleboog te mobiliseren en om pendeloefeningen van de schouder uit te voeren.
Het herstelproces varieert, maar fysiotherapie kan helpen om de bewegingsmogelijkheden en spierkracht in het schoudergebied te herstellen. Na een schouderfractuur is er bijna steeds een verminderde beweeglijkheid tot gevolg. Meestal kan er nog een verbetering van de beweeglijkheid van de schouder bekomen worden tot 1 jaar na de breuk.
Een vroege diagnose is belangrijk voor een effectieve behandeling en een snel herstel. Bij vermoedens van een schouderfractuur is het raadzaam om direct medische hulp in te schakelen.