Traumatologie

Bij acute, plots opgekomen letsels veroorzaakt door een val of een ongeval spreekt men van traumatologie. Dit gaat gepaard met kneuzingen of breuken ter hoogte van de verschillende botten en gewrichten van ons lichaam.

Algemeen

De patiënten komen meestal via de spoedgevallenafdeling. De eerste zorg wordt toegediend door de daartoe speciaal opgeleide spoedgevallenartsen of specialisten in opleiding. Indien nodig vragen zij onmiddellijk advies aan de traumatoloog of orthopedisch chirurg van wacht.

Bij polytraumapatiënten (patiënten met meerdere en levensbedreigende letsels) wordt er door de urgentiearts een protocol opgestart waarbij automatisch verschillende specialisten (anesthesist, radioloog, traumatoloog, abdominaal of thoracaal chirurg) onmiddellijk bij de patiënt geroepen worden.

Veel letsels kunnen conservatief (zonder operatie) behandeld worden. De patiënt krijgt op de spoedgevallen de aangepaste behandeling en wordt dan voor verdere opvolging, afhankelijk van de ernst van het letsel, naar de huisarts of naar de traumatoloog/orthopedisch chirurg op de raadpleging gestuurd.

Soms is een heelkundige ingreep nodig. Deze ingreep kan dringend noodzakelijk zijn of op korte termijn gepland worden.

Chirurgie

De aandoeningen (botbreuken) worden door een specifieke traumatoloog behandeld en er wordt dagelijks een operatiezaal vrijgehouden om patiënten met botbreuken en slachtoffers van ongevallen te behandelen.

Dankzij onze organisatie kunnen wij in het AZ Turnhout deze patiënten in ideale omstandigheden behandelen, tijdens de werkuren en met een volledige bezetting van specifiek opgeleid personeel. 

Natuurlijk staat er 24 op 24 uur iemand van onze dienst paraat om zo nodig onmiddellijk de patiënt te behandelen.

Er is binnen de dienst Orthopedie Turnhout een cultuur van samenwerking en overleg waarbij de traumatoloog en de orthopedische chirurgen gespecialiseerd in één specifiek gewricht op regelmatige tijdstippen en bij noodzaak patiënten bespreken, de beste behandelingsmogelijkheden overleggen en plannen.


Elke breuk is verschillend. Zowel de soort breuk, de plaats van de breuk en de de soort patiënt (kind-volwassene-hoogbejaarde) zullen bepalend zijn voor de behandeling van de breuk.

De ene breuk kan behandeld worden zonder operatie. De andere moet behandeld worden met een operatie.


U dient te weten dat elke patiënt uniek is en dat bij de behandeling van elke specifieke breuk er met veel verschillende factoren rekening dient te worden gehouden. Daarom kunnen de beschrijvingen op de website variëren van de behandeling die jezelf of je naaste krijgt.

Behandeling

Het is belangrijk te beseffen dat uiteindelijk je lichaam zelf een breuk doet helen. Je traumatoloog/orthopedisch chirurg kan dit proces operatief beïnvloeden zodat het bot sneller heelt en in een goede positie vastgroeit. Wij kunnen ervoor zorgen dat je sneller mag steunen of mag bewegen en uit bed kan komen. Ook kunnen wij operatief zorgen dat bepaalde complicaties (bijvoorbeeld een infectie bij open fracturen) minder kans hebben om op te treden. Jouw medewerking en het opvolgen van onze instructies blijven echter primordiaal om een zo voorspoedig mogelijk herstel te bekomen.

Roken heeft bij alle fracturen een negatieve invloed op de genezing van de breuk. Bij rokers vragen we dan ook met aandrang om onmiddellijk te stoppen met roken.

De behandelende arts

Onze specialist heeft een diepgaande kennis van de complexiteit en diversiteit van botbreuken, gewrichtsdislocaties en andere verwondingen veroorzaakt door ongevallen.

Dr. Thierry De Baets

Naast zijn klinische praktijk in het AZ Turnhout is Dr. Thierry De Baets:

  • bestuurslid van de BOTA (Belgian Orthopaedic Trauma association)
  • gastdocent aan de Thomas More school campus Turnhout
  • consultant voor Stryker

Behandelingen

Bekijk hier de aandoeningen waarin onze artsen gespecialiseerd zijn. Voor de behandeling van deze aandoeningen kunt u bij hen terecht. Maak een afspraak voor een consultatie of ingreep.

Aandoeningen & behandelingen elleboog

Aandoeningen & behandelingen schouder

AANDOENINGEN
No items found.
BEHANDELINGEN
Zie relevante behandelingen per aandoening.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren