Tibiaplateaufractuur

De meest voorkomende vorm van een kniefractuur is een breuk in het bovenste deel van het onderbeen, ook wel het tibiaplateau genoemd. Deze breuk kan vrij eenvoudig zijn of net zeer complex. 

Bijkomend wordt naast een röntgenfoto ook een CT genomen om de breuk beter te kunnen evalueren.

Tenzij er geen verplaatsing is van de breuk, dient de breuk operatief te worden hersteld. 

Na deze ingreep is er steunverbod gedurende 6 weken maar dient de patiënt de knie wel reeds soepel te houden. Nadien zal hij geleidelijk aan over het verloop van 6 weken meer en meer gewicht mogen dragen op dit geopereerde been.

Patellafractuur

Een patellafractuur, ook wel knieschijffractuur genoemd, is een letsel waarbij de knieschijf (patella) breekt. Dit type fractuur kan optreden als gevolg van impact, een directe klap op de knie of een val op de knie. De knieschijf is een belangrijk bot dat de knie beschermt en helpt bij het versterken van de bovenbeenspieren.

De behandeling van een patellafractuur is meestal chirurgisch. De botfragmenten worden geherpositioneerd en gestabiliseerd dmv pinning en cerclagedraden.

Na deze ingreep dient er een scharnierbrace gedragen te worden.  Steunname is mogelijk enkel met de knie volledig gestrekt gelocked in de scharnierbrace. In rust mag de brace progressief losgezet worden volgens het aanbevolen schema.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren