Knie
De knie verbindt het boven- met het onderbeen. Ze bevat een knieschijf, een binnenste en een buitenste meniscus en meerdere gewrichtsbanden waaronder de voorste en de achterste kruisband.
Algemeen
In de knie-unit komt zowel de jonge sporter (recreatief of professioneel) als “de minder jonge actieveling met slijtageletsels” aan bod.
Meniscusletsels, kruisbandscheuren en kraakbeenletsels alsook complexe knieletsels (knieluxaties, periarticulaire fracturen) komen frequent voor bij de jongere actieve populatie.
Gewrichtssparende procedures vinden meer en meer hun ingang, doch wanneer er eindstandige slijtage (artrose) is opgetreden, is een robot-geassisteerde knieprothese vaak onvermijdelijk. De knie-unit wil op een wetenschappelijk onderbouwde manier garant staan voor een kwaliteitsvolle zorg binnen het Kempense landschap.
Chirurgie
Er bestaat een grote variatie van chirurgische behandeling binnen de kniechirurgie: meniscus-, kruisband- en kraakbeenletsels kunnen behandeld worden met een kijkoperatie (artroscopie). Gewrichtssparende procedures (kraakbeenprocedures, kanteloperaties, enz) vinden meer en meer hun ingang, doch wanneer er eindstandige artrose is opgetreden, is een robot-geassisteerde knieprothese (unicondylaire, patello-femorale of totale knieprothese) vaak onvermijdelijk.
De knie-unit wil op een wetenschappelijkonderbouwde manier garant staan voor een kwaliteitsvolle zorg binnen het Kempenselandschap.
Behandeling
Bekijk hieronder de meest voorkomende behandelingen die aan bod komen in de knie-unit.
De behandelende arts
De toegenomen complexiteit van de ingrepen vraagt om hyperspecialisatie. Twee kniespecialisten laat veelvuldig overleg en onderling verdelen van bepaalde ingrepen toe wat de expertise voor zeldzame aandoeningen verder doet toenemen.