Hand & pols

De hand is een uniek deel van het menselijk lichaam, samengesteld uit bot, gewrichten, ligamenten, spieren en pezen, zenuwen, huid en bloedvaten. Al deze elementen zijn stuk voor stuk belangrijk voor een normale handfunctie.

Algemeen

De hand is een uniek deel van het menselijk lichaam, samengesteld uit bot, gewrichten, ligamenten, spieren en pezen, zenuwen, huid en bloedvaten. Deze elementen zijn stuk voor stuk belangrijk voor een normale handfunctie. De functie gaat van fijne delicate handelingen zoals het oprapen van een blaadje papier waarbij fijn gevoel in de tip van wijsvinger en duim en een perfecte aansturing van de gewrichten belangrijk is, tot het dragen van zware lasten waarvoor de structuur van het polsgewricht en de ligamenten of gewrichtsbanden een rol spelen.

Chirurgie

Handchirurgie is een zeer gevarieerde en uitdagende specialiteit en omvat orthopedische en plastische heelkunde. Wij behandelen op een wetenschappelijk onderbouwde manier een uiteenlopende patiëntengroep gaande van baby’s en jonge kinderen (aangeboren afwijkingen) over jong volwassenen (vooral trauma en sportletsels) tot ouderen (pees- en zenuw problemen en degeneratieve gewrichtsproblemen). Ook de behandeling van zenuwaandoeningen en -letsels in het bovenste lidmaat behoort tot het expertisegebied van de handchirurg. Onze handchirurgen nemen deel aan de SOS Handwacht van de provincie Antwerpen voor zware en complexe trauma’s van de hand.

Behandeling

De handchirurg zal op basis van je verhaal en het klinisch handonderzoek de oorzaak van je klachten vaststellen. Mogelijk is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto. Sommige van deze aanvullende onderzoeken kunnen direct worden uitgevoerd. Voor andere onderzoeken, zoals scans of zenuwtesten, wordt een afspraak gemaakt via het medisch secretariaat. Nadat alle informatie is verzameld, zal je arts de diagnose en behandelmogelijkheden met je bespreken en een behandelplan opstellen.

Niet altijd is een operatie direct noodzakelijk. In dat geval kan er gekozen worden voor een conservatieve behandeling. Dit kan bestaan uit advies, injecties, kinesitherapie, pijnstilling of het gebruik van een brace (eventueel op maat gemaakt).


Indien de specialist en jij samen hebben besloten om een operatie uit te voeren, zal deze worden ingepland. Op de dag van de operatie word je door de verpleegkundige van het chirurgisch dagziekenhuis voorbereid op de ingreep. Vervolgens zal een gespecialiseerde anesthesist meestal een locoregionale verdoving toedienen. Tijdens de ingreep kan je wakker blijven of, indien gewenst, een rustgevend middel krijgen toegediend. Aangezien de meeste ingrepen aan de hand en pols plaatsvinden in het dagziekenhuis, kan je na een laatste controle op de verpleegafdeling het ziekenhuis verlaten.


Na de operatie is het belangrijk dat je herstelt en revalideert. De duur en intensiteit van de revalidatie hangen af van het type ingreep. We werken vaak samen met gespecialiseerde handkinesisten en ervaren orthesisten die op maat gemaakte spalken of braces kunnen verzorgen. Ook onze gipsmeesters op de polikliniek staan klaar om je te ondersteunen tijdens de nabehandeling.

Nadat je het ziekenhuis verlaten hebt, blijven wij bereikbaar voor vragen of als je jezelf zorgen maakt.

De behandelende arts

Dr. Borgers en dr. Mombert hebben zich beiden toegelegd op de behandeling van een brede waaier aan hand-en polsaandoeningen. Onze handchirurgen hebben een bijkomende opleiding van minstens 1 jaar gevolgd na hun 6-jarige orthopedische specialisatie om deze verscheidenheid aan structuren te kunnen behandelen. Zij zijn beiden Europees gediplomeerd handchirurg (FESHH).

Dr. Anton Borgers

Dr. Marc Mombert

Aandoeningen & behandelingen elleboog

Aandoeningen & behandelingen schouder

AANDOENINGEN
No items found.
BEHANDELINGEN
Zie relevante behandelingen per aandoening.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren