Wat?

Een springvinger, ook bekend als "trigger finger" of "stenoserende tenosynovitis," is een aandoening die invloed heeft op de beweging van een vinger of duim. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking of zwelling van de peesschede die de buigpees omhult en door de vinger loopt. De buigpezen zijn verantwoordelijk voor het buigen van de vingers, en wanneer de peesschede ontstoken raakt of verdikt, kan de pees niet soepel door de peesschede glijden, waardoor de beweging van de vinger wordt belemmerd.

De term "springvinger" is afkomstig van het feit dat de aangedane vinger of duim vast kan komen te zitten in een gebogen positie en vervolgens plotseling "opspringt" wanneer de persoon probeert de vinger recht te maken. Dit gebeurt omdat de verdikte peesschede de pees als het ware vasthoudt en het buigen of strekken van de vinger moeilijk maakt.

Oorzaak?

De exacte oorzaak van een springvinger is niet altijd duidelijk, maar het kan worden geassocieerd met overmatig gebruik van de handen en herhaalde bewegingen, zoals bij bepaalde beroepen of bij mensen die veel herhalende handbewegingen maken. Het kan ook vaker voorkomen bij mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of diabetes.

Symptomen

  1. Pijn of ongemak aan de basis van de vinger of duim.
  2. Zwelling en gevoeligheid rond het gebied van de peesschede.
  3. Beperkte beweging van de vinger, vooral bij het proberen te buigen of te strekken.
  4. Het gevoel dat de vinger vast komt te zitten in een gebogen positie.

Diagnose

De diagnose van een springvinger kan meestal worden gesteld op basis van het klinische onderzoek door een arts, waarbij de symptomen worden beoordeeld en de vingerbeweging wordt geëvalueerd. In sommige gevallen kan een beeldvormende test, zoals een echografie, worden gebruikt om de aandoening te bevestigen.

Behandeling

De behandeling van een springvinger kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. In milde gevallen kunnen rust, ontstekingsremmende medicatie en het vermijden van overmatig gebruik van de hand de symptomen verminderen. In gevallen waarin de symptomen aanhouden, kan een corticosteroïde-injectie in het gebied worden gegeven om ontsteking te verminderen. In sommige gevallen kan een operatieve ingreep nodig zijn om de verdikte peesschede vrij te maken en de beweging van de vinger te herstellen.

Het is essentieel om een arts te raadplegen als iemand symptomen van een springvinger ervaart, omdat een vroege diagnose en behandeling kunnen helpen om verdere complicaties te voorkomen en de handfunctie te herstellen.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren