......

Welkom in de

van Orthopedisch Centrum Turnhout

Heup-unit

Uw artsen:

Dr. Kathleen Pittoors &
Dr. Jaak Roos

Afspraak maken

Welkom in onze Heup-unit!

Uw artsen: Dr. Kathleen Pittoors » en Dr. Jaak Roos »
De Heup-unit van het Orthopedisch Centrum Turnhout is reeds vele jaren één van de topcentra in België. Het volledige scala van heup en bekkenoperaties wordt in de dienst verricht.

– Zowel in de CM-studie van 1998 als 2013 behoorde de dienst tot de nationale top 5 wat betreft resultaten en overleving van de heupprothesen waarbij de kans op revisie minimaal was.

– Daarnaast speelt de dienst een voortrekkersrol op het gebied van gewrichtsparende chirurgie bij jonge volwassenen. Hierbij worden zowel open ingrepen als artroscopische ingrepen verricht.

– Uitvoeren van gecompliceerde reconstructies bij majeure bekkentraumata

Dr. Jaak Roos en Dr. Kathleen Pittoors vormen samen de kern van de dienst. Samen met collega Debaets vormen ze het bekkentrauma-team.

Dr. Roos is internationaal referentiechirurg voor spiersparende anterieure heupprothese-chirurgie via de lies en volgens de AMIS-methode.

Reeds jaren legt hij zich toe op specifieke bekkenchirurgie zowel bij traumata als aangeboren bekkenafwijkingen. Hij is referentiechirurg in België voor de behandeling van heupdysplasie. Hij verrichtte reeds meer dan 700 open gewrichtssparende operaties.

Naast zijn klinisch werk geeft hij opleidingen aan collega heup- en bekkenchirurgen en is hij een regelmatig spreker op congressen en cursussen.

Curriculum:

Studies KULeuven

Specialisatie Orthopedie

Orthopedisch chirurg AZ St. Dimpna Geel 1995-1997.
Orthopedisch chirurg AZ St. Jozef Turnhout sinds 1997 en nadien AZ Turnhout
Dr. Jaak Roos is internationaal referentiechirurg voor spiersparende minimaal invasieve heupprothesechirurgie volgens de AMIS-techniek.
Op regelmatige basis geeft hij hierover instructional courses voor collegae chirurgen in Basel Zwitserland, Tours Frankrijk en Cambridge Engeland.
Lid BVOT, BHS, ISHA

Opleiding:
– Studie geneeskunde KULeuven 1981-1988
– Specialisatie: Orthopedie-Traumatologie via KULeuven : UZ Pellenberg –
UZ Gashuisberg, AZ Turnhout. Sint Dimpna Geel, Klina Brasschaat

– 1 jaar Princess Elisabethziekenhuis Exeter, Engeland, voor heup en revisiechirurgie

– Bijkomende specialisatie Heupdysplasie en gewrichtssparende chirurgie bij jonge volwassenen ged. 1 jaar o.l.v. dr. Minne Heeg -Wilhelminaziekenhuis Assen, Nederland.
– Bijkomende stages gewrichtssparende chirurgie en bekkenchirurgie in Zurich en Sankt Gallen, Zwitserland.

Na haar opleiding was dr. Kathleen Pittoors eerst gedurende 10 jaar werkzaam als heupchirurg in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven Nederland waar ze de laatste 2 jaar ook diensthoofd was.

Begin 2015 keerde zij terug naar België om de Heup Unit van het Orthopedisch team van het AZT te versterken.

Zij behandelt alle aandoeningen van het heupgewricht en heeft daarenboven een bijzondere bekwaamheid in het uitvoeren van heupartroscopies (kijkoperaties)

Sinds 2019 is zij medisch diensthoofd van de dienst Orthopedie in het AZ Turnhout. Daarnaast maakt ze deelt uit van het SPEC AZ Turnhout.

Van  tot eind februari 2021 tijdelijk aangesteld als adjunct geneesheer-directeur.

Zij is daarenboven zeer actief in beroepsorganisaties zoals de Belgian Hip Society waar ze deel uitmaakt van het nationaal bestuur en de wetenschappelijke coördinatie.

Curriculum

– Algemene opleiding tot geneesheer aan de Universiteit van Antwerpen (1992-1999).
– Specialisatie tot orthopedisch chirurg via de U.I. Antwerpen en verder opleidingen in Brugge, New York (VS), Ontario (Canada) en Melbourne (Australië).

– Bestuur Belgian Hip Society.
– Lid BVOT, BHS en ISHA

Het heupgewricht is het grootste gewricht van het menselijk lichaam.

Het wordt gevormd door de heupkop en de heupkom, met andere woorden dit gewricht zorgt voor de verbinding van het been met het bekken.

De gewrichtsoppervlakken zijn bekleed met kraakbeen, het gewricht is omgeven door het gewrichtskapsel en binnenin bevindt er zich gewrichtsvocht.

Dit alles zorgt voor een pijnloze en vlotte beweeglijkheid.


Onderstaande video geeft je kort uitleg over het heupgewricht.

Aandoeningen

Hier treft u een overzicht van de meest voorkomende aandoeningen aan de heup waarbij een ingreep van een orthopedist nodig is.

Behandelingen

Wilt u weten hoe onze specialisten uw aandoening zullen verhelpen? Lees dan hier welke innovatieve technieken zullen worden toegepast.

Contact

Om u goed van dienst te zijn, proberen we op voorhand een beoordeling te maken van uw specifieke situatie. Zo kunnen wij u een gericht advies bieden.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Voor een gezonde dosis nieuws en oplossingen voor uw klachten!