Totale elleboog prothese
Bij klachten als gevolg van ver gevorderde elleboog artrose, of wanneer een breuk in de elleboog onherstelbaar is, kan het vervangen van het gewricht door een prothese een goede optie zijn.
Bij wie?
In het verleden werden elleboog protheses vooral gebruikt bij reuma patiënten omwille van gevorderde artrose. Tegenwoordig is de medicamenteuze behandeling van reumatische aandoeningen zo goed, dat prothesechirurgie voor reumatische aandoeningen veel minder nodig is. De meeste elleboog protheses worden niet geplaatst omwille van artrose, maar bij patiënten met een complexe breuk van de elleboog, bij wie deze ofwel onherstelbaar is, of bij wie we inschatten dat het herstellen van de breuk zou leiden tot een onaccceptabele stijfheid van het gewricht. Een absolute leeftijdsgrens is er niet, maar een prothese wordt over het algemeen enkel geplaatst bij oudere patiënten.
Wat wordt er gedaan?
Het kraakbeen van de ulna (ellepijp) en de humerus worden verwijderd. In beide botten wordt met cement een metalen prothesecomponent geplaatst. Deze vormen samen een nieuw gewricht.
Hoe verloopt het herstel achteraf?
Je blijft enkele dagen in het ziekenhuis. De elleboog mag direct gemobiliseerd worden, maar is initieel nog pijnlijk en stijf. Na twee zeken mogen de hechtingen verwijderd worden. Als de pijn na enkele weken onder controle is, kunnen mobilisatie oefeningen worden opgestart met behulp van een kinesist. De beweeglijkheid en functie van de elleboog blijven tot enkele maanden tot een jaar na de ingreep verbeteren. De meeste mensen zijn zeer goed met een dergelijke prothese, al dient wel opgelet te worden dat de elleboog niet te zwaar wordt belast. Optillen van zware gewichten, of repetitieve handelingen met een gewicht van meer dan een kilo zijn afgeraden.