Tenniselleboog operatie
Meestal krijgen we een tenniselleboog opgelost zonder operatie. Soms is het echter nodig om middels een operatie het slechte peesweefsel weg te halen.
Bij wie?
Als de diagnose van een tenniselleboog zeker is en de klachten na minstens 6 maanden te veel hinderen om je werk te doen of je normale dagelijks leven te leiden, alle andere behandelingsopties zijn geprobeerd of niet geschikt bevonden, kan een operatieve ingreep een oplossing zijn.
Wat wordt er gedaan?
Afhankelijk van eventuele bijkomende diagnoses, de voorkeur van de patiënt en de voorkeur van de chirurg, kan een tenniselleboog operatie via een sneetje van 3 cm of via een artroscopie gebeuren. Bij een open procedure is er de mogelijkheid om wakker te blijven, waarbij enkel de arm verdoofd wordt. Bij een artroscopie moet je volledig in slaap. De pees van de ECRB wordt opgezocht en het zieke deel wordt verwijderd. De resterende pezen worden hierna weer stevig verankerd aan het bot.
Hoe verloopt het herstel na de ingreep?
Na een open tenniselleboog operatie krijg je een drukverband en een kurken spalk gedurende 2 weken. Deze spalk mag dagelijks even verwijderd worden om de elleboog te strekken. Zo verminderen we de kans op stijfheid. Na een artroscopie is een spalk niet nodig en mag de elleboog direct gemobiliseerd worden.
Het duurt vaak zes weken voor de elleboog weer volledig strekt.
Het totale herstel duurt meestal minstens 3 maanden.