Schouder & elleboog
Behandelingen
Nervus ulnaris release of transpositie

Nervus ulnaris release of transpositie

Wanneer de zenuw aan de binnenkant van de elleboog zodanig geklemd zit dat er functieverlies optreedt (gevoelsverlies, krachtsverlies) is een operatie waarbij de zenuw wordt vrijgemaakt nodig.

Bij wie?

Als via zenuwonderzoek bevestigd is dat er sprake is van een nervus ulnaris compressie, en er sprake is van zenuwschade of als de klachten van die aard zijn dat je er ernstige hinder van ondervindt, is een operatie om de zenuw vrij te maken aan de orde. 

Wat wordt er gedaan?

Via een incisie aan de binnenkant van de elleboog, wordt de zenuw opgezocht. Alle mogelijke beknellende ligamenten en bandjes worden geopend zodat er geen beknellingen meer zijn. De nervus ulnaris loopt in een goot, achter de mediale epicondyl (beenderige verdikking aan de binnenzijde van de elleboog). Het kan gebeuren dat ze bij buigen van de elleboog uit haar goot luxeert. In dat geval wordt de zenuw verplaatst en aan de voorzijde van de mediale epicondyl gelegd. Dit noemen we een anterieure transpositie.

Het verloop van de nervus ulnaris, met de meest voorkomende plaatsen waar beknelling kan optreden (grijs gearceerd).

Hoe verloopt het herstel achteraf?

U krijgt een drukverband, en in geval van een transpositie een spalk gedurende twee weken.
Afhankelijk van de ernst van de compressie, kan verbetering van klachten direct optreden of soms pas na vele maanden. Spijtig genoeg herstelt de zenuw niet altijd volledig, en kan het reeds bestaande gevoels- of krachtsverlies blijvend zijn.

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren