Latarjet ingreep
De Latarjet-ingreep is een chirurgische procedure die wordt toegepast om instabiliteit van de schouder te behandelen, met name in gevallen van herhaaldelijke schouderontwrichtingen. Deze ingreep is vernoemd naar de Franse chirurg Patrice Latarjet, die de procedure voor het eerst beschreef.
Tijdens de Latarjet-ingreep wordt de patiënt onder algemene anesthesie gebracht, waarna de chirurg een incisie maakt in de huid over het schoudergewricht. Deze incisie biedt toegang tot de anatomische structuren die betrokken zijn bij de schouderinstabiliteit. De chirurg identificeert de beschadigde weefsels en structuren, met name aan de voorkant van de schouderkom.
Een cruciaal onderdeel van de Latarjet-ingreep is de transplantatie van het coracoïdproces, een stukje bot van het schouderblad, naar het voorste gedeelte van de schouderkom. Dit botstukje wordt stevig gefixeerd met behulp van schroeven. Door deze procedure wordt de voorkant van de schouderkom versterkt, wat de stabiliteit van de schouder aanzienlijk verbetert.
Na het voltooien van de aanpassingen aan de anatomie van de schouder sluit de chirurg de incisie met hechtingen. De Latarjet-ingreep heeft als doel herhaalde ontwrichtingen te voorkomen en de algemene stabiliteit van de schouder te herstellen. Voor patiënten met aanzienlijke schade aan het voorste deel van de schouderkom kan deze procedure aanzienlijke voordelen bieden, waaronder een verbeterde bewegingsvrijheid en een verminderd risico op verdere schouderproblemen.
Klik hier om de infobrochure rond revalidatie na Latarjet herstel te downloaden.