Elleboog operaties algemeen
De meeste operaties gebeuren klassiek, via een incisie. Er zijn echter ook veel ingrepen die via een artroscopie (kijkoperatie) kunnen gebeuren. In dat geval overlegt je chirurg met jou en beslissen jullie samen wat de beste optie voor je is.
Anesthesie
Bij de meeste operaties ter hoogte van de elleboog heb je de keuze tussen een volledige verdoving, waarbij je slaapt, of een locoregionale verdoving, waarbij je wakker blijft en enkel je arm verdoofd is. In sommige gevallen kan het zijn dat je die keuze niet hebt, en het niet mogelijk is om wakker te blijven. Dit is onder andere het geval bij operaties waarbij je op je zij moet liggen, wat voor jezelf erg oncomfortabel is als je wakker bent. Bij een artroscopie is dit bijvoorbeeld het geval. Dit is ook het geval bij operaties waarbij we direct postoperatief de functies van de zenuwen moeten kunnen testen.
Operatieve risico’s
Elke operatie, waar dan ook in het lichaam, heeft haar risico’s. Meestal gaat het dan over wondcomplicaties of infecties, nabloedingen en zenuwletsels. Voor de elleboog geldt specifiek, dat er een kans is op stijfheid. Dit kan zijn als gevolg van een eventueel ongeval, de operatieve ingreep, of als gevolg van een periode van gipsimmobilisatie. Om deze reden zorgen we er altijd voor dat het operatief trauma zo klein mogelijk is door indien mogelijk bijvoorbeeld een operatie artroscopisch uit te voeren, en dat de duur van de gipsimmobilisatie zo kort mogelijk is. Bij bepaalde operaties geven we ontstekingsremmers om de kans op stijfheid te verkleinen.
Er zijn meerdere zenuwen die vlak langs het elleboog gewricht lopen. Dit zorgt ervoor dat de kans op een zenuwletsel na een elleboog operatie vaak groter is dan bij een operatie aan bijvoorbeeld een schouder. Het kan voorkomen dat je na een operatie verminderd gevoel of minder kracht hebt in een deel van de voorarm of hand. In de overgrote meerderheid van deze gevallen gaat het om een letsel dat met tijd vanzelf weer betert.