Voet & enkel
Aandoeningen
Os tibiale externum

Os tibiale externum

Pijn aan de binnenzijde van de voetboog komt vooral bij kinderen voor. De klachten ontstaan vaak pas na het omslaan van de voet. Een mogelijke oorzaak kan een extra botje aan de binnenzijde van de voetboog zijn. Deze extra botkern is een goedaardig en aangeboren fenomeen, maar kan aanleiding geven tot een zeurende pijn in de middenvoet en tot een duidelijk zichtbare en voelbare verdikking aan de binnenzijde van de voetboog. Het extra botje kan tegen de leest van de schoen drukken, waardoor de aandoening nog pijnlijker wordt.

Wat?

Pijn bij kinderen aan de binnenzijde van de voetboog, kan soms te wijten zijn aan een extra botkern die zich daar gevormd heeft tijdens de groei. Dit is een goedaardig en aangeboren fenomeen. De pees die de voetboog opgetrokken houdt (tibialis posterior pees) hecht nu niet alleen aan op het scheepsvormige beentje (os naviculare), maar ook deels op het extra botje (os tibiale externum). Dit geeft dan pijnklachten en de voet ziet eruit als een platvoet. Vaak drukt dit extra botje tegen de leest van de schoen, en is dan nog pijnlijker. Soms ontstaan de klachten pas na een onschuldig ongeval (bv. enkel of voet omgeslagen). Een andere naam voor deze aandoening is “pre-hallux syndroom”.

Oorzaak?

Aangeboren. Ontdekken we pas als het pijn doet en we RX genomen hebben.

Behandeling: niet-operatief

Goed ondersteunende steunzolen, eventueel met een zachte uitsparing net op de plek waar het extra botje de meeste druk tegen de schoenen geeft. Een proefbehandeling met 6 weken loopgips kan geprobeerd worden.

Behandeling: operatief

Als de pijn te ernstig is en niet onder controle geraakt, dan moet er geopereerd worden. Het extra botje moet uit de pees gesneden worden en de pees zelf moet terug stevig aan het “echte” bot vastgehecht worden (operatie volgens Kidner). Omdat deze aandoening vaak gepaard gaat met een flinke platvoet-afwijking, doen we zo nodig iets extra om de platvoet mee te corrigeren: gewrichtsbanden aanspannen (rafie van het springligament), een plug in de voet stoppen om hem mooi recht te houden (sinus tarsi spacer) of de platvoet corrigeren door bot door te zagen en te herzetten (osteotomie). Na de ingreep krijg je 6 weken gips (om de pees te beschermen). Daarna starten we met fysiotherapie om de spieren weer te trainen en de voet soepel te maken. Totale revalidatieduur: 3 maanden.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren