Ingeklemde schouderzenuw
Anatomie
Zoals in elk gewricht, worden ook de schouderspieren aangestuurd door zenuwen. Deze vertrekken vanuit de nek en lopen via de hals naar de verschillende schouderspieren. Deze zenuwen kunnen ingeklemd worden ter hoogte van de nek door bv. een hernia, maar even goed ter hoogte van de schouder zelf. Deze inklemming in de schouder kan het gevolg zijn van een cyste (ballon gevuld met slijm) dewelke tegen de zenuw duwt ofwel een inklemming van de zenuw zelf in zijn tunnel.
Symptomen
Een geklemde schouderzenuw geeft vaak een doffe, chronische tandpijnachtige klacht voornamelijk aan de boven- en achterzijde van de schouder.Deze pijn is vaak ook ‘s nachts aanwezig. Meestal is er geen uitstraling naar de elleboog, hand of pols.
Inklemming door een cyste zien we vooral bij actieve bovenhoofdse sporters (volleybal en tennis) waar er dikwijls een geassocieerde kapselscheur aanwezig is. Bij langdurige inklemming begint de schouderspier(en) in volume tekrimpen met duidelijk zichtbare afwijkingen. Dit gaat gepaard met krachtsverlies bij voornamelijk optillen en naar buiten toe draaien van de onderarm.
Behandeling
Zoals bij vele schouderklachten wordt eerst getracht dit conservatief te behandelen. Afhankelijk van de localisatie van de inklemming verschilt de aanpak. In geval van een cyste kan getracht worden deze aan te prikken en leeg te zuigen. Bij inklemming in de tunnel kan de anesthesist een locale infiltratie geven rond de inklemming om zo de klachten (soms tijdelijk) te verhelpen.
De rol van specifieke kinésitherapie voornamelijk bij spier- en krachtsverlies is niet te onderschatten. Bij aanhouden of recidief van klachten is chirurgische interventie aangewezen. De chirurgische behandeling hangt af van de type inklemming:
- Door cyste
Via een kijkoperatie wordt de cystewand geopend, de inhoud (slijmerig vocht) met cyste verwijderd en de vaak geassocieerde kapselscheur gehecht.
- Door vernauwde zenuwtunnel
Via een kijkoperatie wordt het dak van de zenuwtunnel geopend zodoende de compressie op de zenuw verdwijnt.
In deze brochure kan u alle informatie vinden rondom een ingeklemde schouderzenuw