Voet & enkel
Aandoeningen
Enkel instabiliteit

Enkel instabiliteit

De stabiliteit van het enkelgewricht wordt verzekerd door normale gewrichtsverhoudingen, intacte gewrichtsbanden (ligamenten) aan de binnen- en buitenzijde van de enkel, een goede spierfunctie en een goed evenwichtsgevoel. Een stoornis in een van deze factoren kan aanleiding geven tot instabiliteit van de enkel. Kleine oneffenheden van de ondergrond kunnen je al doen struikelen en je enkel doen verzwikken.

Wat?

Stabiliteit van het enkelgewricht wordt verzekerd door: normale gewrichtsverhoudingen en intacte gewrichtsbanden (ligamenten) aan de binnen en buitenzijde van de enkel  en tenslotte goede spierfunctie en proprioceptie (evenwichtsgevoel). Een stoornis in een van deze drie componenten, kan aanleiding geven tot instabiliteit van de enkel.

Oorzaak?

Enkelverstuiking (distorsio): de ligamenten zijn doorgescheurd of toch minstens erg uitgerekt. Ook een zenuw- of spierletsel (of een aandoening van de spieren of zenuwen) kan enkelinstabiliteit veroorzaken. Tot slot is een ernstige scheefstand van de enkel naar buiten (varus) een voorbeschikkende factor voor instabiliteit.

Behandeling: niet-operatief

Bij een klassieke enkelverstuiking met (deels) gescheurde ligamenten, is zelden meteen een ingreep nodig. Vaak is er -tijdelijk- een slechte functie van de spieren en het evenwichtsgevoel in de enkel (proprioceptie deficit): oefenen bij de kinesitherapeut is dus de boodschap.

Behandeling: operatief

De orthopedisch chirurg onderzoekt je enkelgewricht en stelt vast of je gewrichtsbanden nog voldoende functioneren. Je hebt intensief bij de fysio geoefend, maar blijft toch een instabiliteitsgevoel behouden. Dan kom je in aanmerking voor een gewrichtsband herstellende ingreep aan de enkel. Er zijn verscheidene types ingrepen. De orthopedisch chirurg bepaalt welke ingreep de beste is in jouw geval. Ook de ligamenten aan de binnenenkel (het deltoid ligament) moeten soms extra aangespannen worden als blijkt dat dit nodig is. Na de ingreep krijg je 2 weken een spalk (waar je niet op mag steunen) , daarna nog 4 weken bescherming met een enkelbrace (steunen toegelaten). Zodra de spalk weg is, start je met fysiotherapie. Revalidatieduur: 3 tot 4 maanden tot sporthervatting.

Een bijzondere pathologie betreft de (chronische) syndesmoselestels. Deze worden arthroscopisch bevestigd en meteen hersteld met specifieke moderne technieken.

Maak een afspraak
Je kan je afspraak online vastleggen via onderstaande knop.
Maak een online afspraak
Als je de afspraak liever telefonisch maakt kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren