Knie
Behandelingen
Totale knieprothese

Totale knieprothese

Het afgesleten kraakbeen zal tijdens deze open ingreep vervangen worden door kunstcomponenten.

Wat?

Door de slijtage(artrose) van uw knie is het kraakbeen van zowel het bovenbeen, het onderbeen als de knieschijf verdwenen. Hierdoor schuurt het bot van het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf tegen elkaar. Dit veroorzaakt pijn.

Bij het plaatsen van een totale knieprothese worden deze oppervlakken opnieuw bekleed (met metaal en plastiek). Deze materialen glijden bijna even goed als kraakbeen en zijn zeer slijtvast. De materialen zijn zo gekozen dat het lichaam ze goed verdraagt (en er dus geen afstotingsverschijnselen optreden).

Met de huidige techniek gaat deze prothese in 95% van de gevallen mee voor meer dan 20 jaar.

Operatieve techniek

In de knie wordt een lange rechte insnede gemaakt van ongeveer 15 tot 20 cm. Met uiterst preciese instrumenten die indien nodig computergeassisteerd zijn, wordt het resterende kraakbeen en een zo dun mogelijk laagje bot verwijderd.
Indien er een asafwijking bestond (O-been of X-been), wordt dit gecorrigeerd. Als je jouw knie voor de ingreep niet volledig kon strekken, zal de chirurg ervoor zorgen dat je knie vanaf nu wel weer volledig gestrekt is. Het is zeer belangrijk dat deze strekking behouden blijft. Een kussen in de kniekuil leggen (voor het comfort) zodat de knie licht gebogen blijft, is dan ook strikt verboden. Dit kussen kan ervoor zorgen dat je revalidatie onnodig zwaar wordt omdat de verloren strekking enkel kan teruggewonnen worden door zeer intensieve stretchoefeningen. Blijven strekken van bij het begin is dus de boodschap.

De operatie zelf duurt ongeveer 90 minuten. Na de ingreep blijf je nog ongeveer 1 uur in de ontwaakruimte (recovery). In totaal zal je ongeveer na 4 uur terug in je kamer zijn. 

Verdere info: lees de volledige brochure “Totale Knie Prothese” en brochure “Revalidatie na Totale Knie Prothese”

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijf ik in het ziekenhuis?

De gemiddelde hospitalisatieduur bedraagt 3-4 dagen. In principe kan je naar huis zodra de wonde droog is en de kinesitherapie vlot verloopt. Uiteraard dien je als patiënt ook comfortabel te zijn.

Hoelang dien ik spuitjes te krijgen tegen trombose?

Iedere ingreep geeft een inherent verhoogd risico op een diepe veneuze trombose (DVT, flebitis). Daarom wordt de nodige aandacht besteed aan voorkomen van deze verwikkeling. In het verleden werd voornamelijk aandacht besteed aan de farmacologische preventie (“spuitjes in de buik”). Ondertussen weten we dat de verbeterde operatietechnieken en vooral de versnelde revalidatie de oorzaak zijn waarom de kans op een flebitis in de laatste jaren spectaculair afgenomen is. Volledig kunnen we dit nooit voorkomen, maar de aantallen zijn te klein om deze zware profylaxis nog bij elke patiënt op te starten. Het risico op nevenwerkingen (wondlekkage, infectie, bloeduitstortingen,..) is groter dan de winst (verminderde DVT’s). Uitzonderingen zoals zwaarlijvigheid, uitgesproken spataders, langdurigere bedlegerigheid,.. zetten ons soms nog aan tot het voorschrijven van deze producten. Normaal is de inname van acetylsalicylzuur (Asaflow, Cardio Aspirine,…) 80 mg, 2 keer per dag gedurende 2 weken ruimschoots voldoende op voorwaarde dat je onmiddellijk start met de geplande mobilisatie (uit bed).

Wanneer kan ik autorijden?

Dit is afhankelijk van de kracht en coördinatie van je knie. Je kinesist begeleidt je hierin. Meestal is dit mogelijk vanaf week 4-6 en in specifieke gevallen zelfs al vanaf 2 weken na de operatie.

Welke voorzorgen dien ik te nemen?

Bij tandingrepen waarbij een bacteriemie (besmetting via het bloed) kan ontstaan, dienen preventief antibiotica toegediend te worden. Zo wordt best 1 uur voor de ingreep 2g amoxicilline toegediend. Indien de patiënt echter allergisch is aan penicilline, wordt clindamycine 600 mg voorgeschreven.

Wat zijn mogelijke complicaties?

  • Infectie (< 1%)
    o Oppervlakkige wondinfecties. In de regel kunnen deze goed behandeld worden met antibiotica. Deze      antibiotica mogen nooit opgestart te worden alvorens de chirurg de wonde zelf heeft kunnen inspecteren. Er dienen altijd eerst stalen genomen worden alvorens antibiotica opgestart mogen worden.
    o Diepe infecties kunnen via de bloedbaan de prothese bereiken (met oorsprong vanuit tandabces of urineweginfectie). Daarom moeten deze infecties onmiddellijk behandeld te worden.
  • Hartaanval of herseninfarct nog zeldzamer
  • Longembool
  • DVT
  • Loslating
  • Overmatig littekenweefsel
  • Blijvende pijn
  • Schade aan bloedvaten en zenuwen

Verdere info: lees de volledige brochure “Totale Knie Prothese” en brochure “Revalidatie na Totale Knie Prothese”

Nuttige links

Maak een afspraak
Het is mogelijk om je afspraak online vast te leggen via onderstaande link.
Maak een online afspraak
Maak je je afspraak liever telefonisch? Dan kan je terecht bij ons secretariaat.
Bel campus Sint-Jozef
Bel campus Sint-Elisabeth
Terug naar specialisatie

Cookies

Wij maken gebruik van cookies om u de best mogelijke ervaring op onze website te garanderen. Voorkeuren