Veel gestelde vragen

Ons team van professionals staat klaar om
uw vragen te beantwoorden!

Hoofd website OCT »

 

In onderstaande lijst vindt u de meest gestelde vragen met bijhorend antwoord

Bekijk HIER » het document met afbeeldingen.

Cortisone zelf is na 24 uur verdwenen van de injectieplaats, maar de effecten blijven lange tijd nawerken. Gaande van enkele dagen tot maanden.

Behalve een acuut hart infarct of breuk kan kalkneerslag in de pees een plotse stekende pijn geven waarvoor veel patiënten de spoed bezoeken. Meestal zien we op de Rx een kalkwolk en is deze acute pijn eigenlijk het begin van de genezing gezien de kalkhaard is opengesprongen en de kalk zich verdeelt over de slijmbeurs met een chemische ontsteking tot gevolg.

De kans na een zenuwblock gegeven door de anesthesist is 0,1 %.
Bij complexe revisie chirurgie is de kans hoger, maar nog steeds erg zeldzaam.

Dit is één van de weinige problemen die beter genezen op oudere (>30 jaar) dan op jongere (<25) leeftijd. De kans dat uw schouder opnieuw luxeert is tussen de 70 en de 90%. Meestal behandelen wij conservatief en trachten we met spierversterkende oefeningen weer een stabiele schouder te bekomen. Bij een 2de episode raden wij doorgaans wel chirurgie aan.

De meeste patiënten kunnen wij succesvol behandelen met medicatie, kiné en aanpassingen van dagelijkse activiteiten.
Indien u ondanks deze behandeling invaliderende schouderpijn heeft met verlies van nachtrust, levenskwaliteit en dagdagelijkse activiteiten, komt u mogelijks in aanmerking voor deze behandeling.

Het staat als een paal boven water dat herhaaldelijke steroïden infiltraties rond de weke delen (spier-pees) van uw schouder tot verslechtering kan leiden m.b.t. de kwaliteit van het spier en peesweefsel. Er zijn ook complicaties van de infiltratie zoals vetatrofie of gestoorde suikerspiegels bij diabeten. Als een infiltratie slechts kortdurend werkt, heeft het weinig zin deze te herhalen, omgekeerd, bij langdurig effect kan een nieuwe spuit overwogen worden. Bij uitblijven resultaat zoeken we liever naar langdurige oplossingen.
In de regel geven we deze infiltraties dus niet frequent.

De insneden rond de schouder worden gemaakt volgens de huidlijnen (van Langer). Dit geeft meestal weinig littekenvorming maar kan toch soms een jaar duren voor het litteken ‘volwassen’ is. Indien u overdreven littekenvorming heeft, kan siliconen gel (via apotheek) een oplossing bieden.

Tot op heden is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat dit zinvol is.

Dit hangt af van de gevoeligheid van de detector. Een prothese bestaat uit roestvrij staal, chroom, cobalt en titanium.
U kunt alleszins een (Engels) document krijgen op ons secretariaat.

1 van de 4 schouderpezen is niet volledig afgescheurd maar wel gedeeltelijk (partieel). Indien dit niet meer dan 50% bedraagt, kan een conservatieve behandeling succesvol zijn. Bij aanhoudende klachten is vaak toch een heelkundige procedure noodzakelijk.

U hebt mogelijks al gehoord van methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA – ziekenhuis bacterie) via tv en kranten. Het klinkt beangstigend, maar het kan worden voorkomen en behandeld.
MRSA staat voor Methicilline-resistente Staphylococcus aureus. Staphylococcus aureus is een veel voorkomend type bacterie dat onschadelijk kan leven op de huid. Soms kan het een aantal veelvoorkomende infecties veroorzaken zoals steenpuisten en wondinfecties. Methicilline is een type penicilline (antibiotica). MRSA wordt niet gedood door de gebruikelijke antibiotica en komt vaker voor in het ziekenhuis, rusthuis omdat mensen meer kans hebben om infecties te krijgen als ze al ziek zijn of hun immuunsysteem minder effectief werkt (bejaarde populatie). MRSA kan ernstige chronische wondinfecties veroorzaken, die lang duren om te genezen en soms tot bloedvergiftiging kunnen leiden.
Staphylococcus aureus komt vrij vaak voor: ongeveer 20% van de mensen draagt de kiem (zonder daar last van te hebben) in hun neus of op hun huid. Echter, slechts 6% van de patiënten die voor chirurgie naar het ziekenhuis komen hebben MRSA. De kiem is normaal gesproken geen risico voor gezonde mensen en de meeste mensen die het dragen, hebben geen symptomen en weten niet dat ze het dragen. Oudere mensen zijn frequenter getroffen door deze bacterie maar alleen omdat ze vaker in het ziekenhuis zijn en/ of een slechter immuunsysteem hebben. Geslacht en etnische afkomst zijn niet belangrijk. Vaak zien we deze bacterie bij landbouwers met varkens.

Screening op MRSA
Wanneer mensen worden behandeld voor MRSA voordat ze hun operatie hebben, herstellen ze beter en is de kans dat andere patiënten besmet raken aanzienlijk verminderd.

Hoe zal ik worden gescreend op MRSA?
We kunnen onderzoeken of u MRSA drager bent door een bacterie kweek uit de binnenkant van uw neus te nemen. Deze test is pijnloos , heeft geen bijwerkingen en wordt afgenomen in het ziekenhuis aldoor de geplande ingreep.
De kliniek zal u contacteren als het resultaat positief is (u bent dan drager) en u wordt geïnformeerd over wat u vervolgens moet doen.

Wat als ik MRSA heb?
Als u drager bent, hoeft u zich geen zorgen te maken! Het is onwaarschijnlijk dat u schade lijdt of iemand anders besmet. Het is alleen een risico voor immuungecompromitteerden of familieleden die zelf een operatie verwachten in de nabije toekomst. Helaas, als u MRSA drager bent, moet uw geplande operatie uitgesteld worden tot u weer negatief bent (dus geen drager meer) als voorzorg voor u zelf alsook voor andere patiënten in het ziekenhuis.

Behandeling voor MRSA
De verpleging en dienst microbiologie van het ziekenhuis zal u vertellen wat te doen. De behandeling houdt in dat je je haar en huid wast met speciale zeep, speciale zalf aanbrengt in neus en dat u soms vijf dagen lang elke dag je kleding, lakens en kussenslopen verwisselt. In de meeste gevallen werkt dit heel goed.
Zodra u de behandeling heeft ondergaan, wordt u opnieuw getest en als u 3x achtereen vrij bent van MRSA, kan uw operatie doorgaan.

Ja, dat kan maar de kwaliteit van de beeldvorming zal niet optimaal zijn gezien de ‘strooi stralen’. Prothese en ankertjes zitten stevig vast in bot en zullen normaal gezien niet bewegen onder invloed van het sterk magnetisch veld van de MRI. Dit in tegenstelling tot pacemakers, Port a caths.

Gewrichten die geluid maken is niet per definitie een teken dat er iets mis is. Meestal is er niet veel aan de hand indien dit niet gepaard gaat met pijn. Indien dit wel pijnlijk is, zien we meestal een kraakbeen letsel, scheur in het labrum, onstabiele biceps, gewrichtsmuis en nemen we meestal een scan om dit verder te onderzoeken.

Dit zijn kleine metalen of kunststof schroefjes die we in het bot plaatsen om een draadhechting mee vast te zetten. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de hechting hebben we er 1 tot uitzonderlijk 6 nodig. Geeft geen alarm bij de metaaldetector op het vliegveld.

AC (Acromio-Claviculaire) letsels zijn het gevolg van een val op de hoek van de schouder zoals we zien bij fietsers- rugbyers. In het beste geval is er een kneuzing of minimale uitrekking van het ligament. IJs en rust (eventueel in een draagdoek) is dan absoluut aangewezen alsook voorzichtige mobilisatie op pijngeleide. Meestal verdwijnt de pijn binnen de 3-6 maanden. Bij blijvende last is vaak de tussenliggende meniscus wat ingescheurd. Vaak kan een lokale infiltratie verlichting geven. Zo niet wordt soms een artroscopische behandeling voorgesteld.
In het slechtste geval is er een volledige scheur van het ligament dat het sleutelbeen op zijn plaats houdt. Een ‘trapstand’ is dan zichtbaar. Afhankelijk van graad, leeftijd, beroep, werk-en sportactiviteiten kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn.

Zie ook Aandoeningen: patiënten informatie AC luxatie.

Dit is afhankelijk van de type ingreep , werk, leeftijd, progressie van de revalidatie en natuurlijk de motivatie. In de regel hanteren we volgende richtlijnen:
– Acromioplasty met AC resectie: tussen 3 weken en 2 maanden
– Rotator cuff hechting: tussen 6 weken (licht euro werk) en 6 maanden (zware arbeid)
– Instabiliteit ingrepen: Tussen 2 en 4 maanden
– Schouderprothese en trauma ingrepen : tussen 3 en 6 maanden

De gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen komt steeds dichter bij elkaar en zit nu rond de 84 (voor de dames). Een ingreep wordt alleen voorgesteld als uw behandelend chirurg bijzonder veel reden heeft om te geloven dat u nadien in belangrijke mate beter bent dan voor de ingreep.
Niet alleen op vlak van functie, maar vooral op vlak van nachtrust, levenskwaliteit en de mogelijkheid om dagdagelijkse handelingen pijnvrij te kunnen uitvoeren.
De beslissing om een ingreep te laten uitvoeren is natuurlijk specifiek te bepalen van patiënt tot patiënt waarbij de gezonde, actieve patiënt sneller een ingreep krijgt voorgesteld dan zijn tegenpool.
Daarenboven wordt elke patiënt volledig cardiovasculair onderzocht, zijn de risico’s van anesthesie in de laatste decennia significant gedaald en de operatietechnieken in belangrijke mate verfijnd.

Op deze website onder ‘aandoeningen-schouder media’ vind je allerlei informatieve (animatie) filmpjes

Nee, niet volledig. De opleg hangt af van de uitgevoerde ingreep en het geïmplanteerd materiaal. Dit kan bvb variëren van 500 voor een prothese tot 75 voor een artroscopische ingreep. U vindt deze informatie terug in de respectievelijke info brochures per ingreep. Een hospitalisatieverzekering dekt in de meeste gevallen deze extra kost.

Ja dat kan. Gelukkig zien we dat zelden of nooit. We maken een onderscheid tussen traumatische en niet traumatische luxaties. Net zoals een normale schouder, moet je maar slecht genoeg vallen om een prothese schouder ook te luxeren.

Niet traumatische luxaties zijn het gevolg van instabiliteit of loskomen van componenten. Zoals reeds aangehaald is dit eerder uitzonderlijk.

De rotator cuff is een groep van vier spieren en pezen die samenkomen op de schouder. Samen vormen ze de rotator cuff. De pezen overlappen elkaar enigszins.
Deze beschermende overlapping maakt het mogelijk dat de ene spees de functie (gedeeltelijk) overneemt van de (gedeeltelijk) gescheurde pees. Kiné kan zich richten op het versterken van de spieren die niet gescheurd zijn en het zoveel mogelijk herstellen van de gescheurde pezen.

Niet alle peesscheuren genezen zonder operatie. Verschillende factoren zoals de leeftijd van de patiënt, roken, diabetes, de pees kwaliteit en de diepte van de scheur bepalen het uiteindelijke resultaat. Het resultaat hangt ook af van het feit of er meer dan één pees betrokken is en de plaats waar de scheurtjes zich bevinden.

Het schoudergewricht is een zeer complexe anatomische structuur. Bij afwezigheid van een blessure kan chronisch overbelasting een mogelijke oorzaak zijn van een scheur in de rotator cuff. Soms maakt de natuurlijke hoek van het schouderdak (acromion) of misschien een te ondiepe schouderkoker een persoon vatbaar voor microscheurtjes of andere niet-traumatische schade. Er kan sprake zijn van enige ligamentaire laksheid (losheid) die al sinds de geboorte aanwezig is en waar je gewoon niet van op de hoogte was. Evengoed hebt u niet de beste peeskwaliteit (bvb agv diabetes-overgewicht-roken) waardoor u sneller microscheurtjes zult oplopen die kunnen evolueren naar een symptomatische volledige dikte scheur.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Voor een gezonde dosis nieuws en oplossingen voor uw klachten!

Welkom in onze
Schouder- en Elleboogkliniek »