Injectie in de schouder

Injectie in de schouder

Inleiding

Injecties in zachte weefsels en gewrichten kunnen zeer effectief zijn bij het verlichten van pijn wanneer de weefsels ontstoken zijn. De injectie die u hebt gehad, bevat een kleine hoeveelheid steroïden (Depo-Medrol) of Ostenil (hyaluronzuur) met een ontstekingsremmende werking en een plaatselijke verdoving.
De verlichting van de symptomen begint meestal binnen 72 uur en kan weken, maanden of langer duren. In sommige gevallen wordt geen verlichting verkregen. Soms ondervindt u de eerste 2 dagen meer hinder, dit dooft vervolgens snel uit.

Verschillende schouder infiltratie regio’s

1: Glenohumeral gewricht (voor artritis, bevroren schouder).
2: Subacromiale ruimte, slijmbeurs (voor impingement).
3: AC-gewricht (voor artritis)

Sommige patiënten kunnen het volgende ervaren:

1. Pijn kan na de injectie worden gevoeld zodra de lokale anesthesie verdwijnt. Dit is meestal ongeveer 4 uur na de injectie en verdwijnt binnen 2 tot 3 dagen. Neem pijnstillers om dit ongemak te verminderen.

2. Infectie kan zeer zelden voorkomen (bij ongeveer 1 op 15000 mensen). Als u koorts of verhoogde pijn, zwelling en roodheid op de plaats van de injectie ontwikkelt die langer dan 48 uur aanhoudt of zich na 48 uur ontwikkelt, meld dit dan onmiddellijk aan uw huisarts of ziekenhuis.

Speciale gevallen:

– Atleten:
Cortisone (corticosteroïde) injecties bij professionele en Olympische sporters zijn verboden tenzij de sporter een bewijs voor therapeutisch gebruik kan voorleggen. Injecties met Ostenil Hyaluronan zijn niet verboden en vereisen geen TUE-formulier.

– Diabetici:
Als u diabetes heeft, moet u uw bloedsuikers in de gaten houden, omdat deze na een injectie met steroïden iets kunnen stijgen.

Om het maximale effect van deze behandeling te krijgen is het volgende belangrijk:
1: Laat het geïnjecteerde gewricht de eerste 24 uur rusten, maar beweeg zachtjes om de verspreiding van de gebruikte medicijnen te bevorderen.
2: Vermijd repetitieve bewegingen.
3: Vermijd zware, bovenhoofdse activiteiten.
4: Het is belangrijk om een balans te vinden tussen rust en beweging. Uw fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Een goede spiertonus komt de genezing ten goede.

Onze voorkeursbehandeling

Meestal geven wij een depo-medrol infiltratie in geval van aanhoudende impingement klachten en/of oudere patiënten met een rotator cuff scheur die zich waarschijnlijk niet in de nabije toekomst laten opereren.
Hyaluronzuur opteren we dan eerder bij de ‘jongere’ patiënt die wat tijd wil winnen alvorens zijn rotator cuff scheur te laten opereren gezien het sterk ontstekend remmend alsook pijnstillend effect van dit product.

Het voordeel van hyaluronzuur is dat het niet de complicaties heeft die we soms zien bij de steroïden zoals uitdunning van spier- en peesweefsel of vet atrofie. Jammer genoeg is hyaluronzuur erg prijzig (rond 90 euro per injectie).
Studies hebben aangetoond dat we dezelfde pijnverlichting bekomen
na hyaluronzuur infiltraties in vergelijking met cortico steroïden.
We weten dat meerdere cortico steroïden infiltraties aanleiding geeft tot een zwakkere schouderpees en dat dit op zijn beurt een slecht resultaat geeft na schouder chirurgie.

In specifieke gevallen zullen wij gebruik maken van de echo om de infiltratie gericht te kunnen geven. Dit kan zowel diagnostische informatie geven dan wel therapeutisch werken.

Verschillende schouder infiltratie regio’s

Welkom in onze
Schouder- en Elleboogkliniek »