AC Luxatie

AC Luxatie

Wat?

Door een rechtstreekse val op uw schouderblad zijn de gewrichtsbanden gescheurd die uw sleutelbeen verbindt met het schouderblad. Hierdoor ‘veert’ het sleutelbeen naar omhoog en zien we vaak een trapstand (bajonet stand).

Wie?

Dit zien we vooral bij mannen die rechtstreeks op hun schouder vallen. Hogere voorbeschiktheid bij fietsers, rugbyers, ijshockeyers, voetballers en vechtsporters.

Klachten?

Zijn afhankelijk van de ernst van ligamentair letsel. Historisch wordt dit ingedeeld met graad 4,5 en 6 als meest ernstig. Acuut vaak erg pijnlijk met moeizame actieve beweging.

Onderzoeken?

Meestal vragen we een eenvoudige radiografie, al dan niet met echo om eventueel geassocieerde peesletsels op te sporen.

Wanneer behandelen?

De behandeling hangt af van volgende parameters:
– Graad luxatie
Graad 1,2 en de meeste graad 3 luxaties worden conservatief behandeld middels een draagdoek voor enkele weken.
Graad 4 en 5 wordt quasi altijd chirurgisch behandeld

– Sport en beroep patiënt
We neigen sneller naar chirurgie bij top-, contactsporters en zware beroepers.

– Leeftijd
Minder snel heelkunde bij 60 plussers.

– Geassocieerde letsels
Heelkunde raden wij ook aan igv geassocieerde fracturen thv schouderblad of bovenarm

Welke behandeling?

De conservatieve behandeling bestaat uit relatieve rust in draagdoek gedurende de eerste paar weken met nadien optimalisatie van mobiliteit en kracht dewelke 5-10% minder kan zijn na een conservatieve behandeling. Dit verlies wordt doorgaans niet opgemerkt door de recreatief sporter.
Bij graad 3 kan een afwachtende houding worden aangenomen in de eerste 3-4 weken om- zo nodig- nadien alsnog tot een ingreep over te gaan.
In geval van chirurgie reduceren en fixeren we het sleutelbeen naar zijn oorspronkelijke positie via een stevige, niet oplosbare draadtechniek (Tightrope)
Als patiënt last blijft houden van een conservatief behandelde ac luxatie, dan spreken we een ‘chronische ac luxatie’. In dat geval reconstrueren we de afgescheurde ligamenten met een peesgreffe, gecombineerd met een zeer stevige brede draad. (Mazzocca procedure)

Extra informatie

Zie info brochure AC luxatie »

Welkom in onze
Schouder- en Elleboogkliniek »