Unicondylaire knieprothese

Unicondylaire knieprothese

De knie bevat 3 compartimenten (binnenste, buitenste en patello-femorale compartiment). Door enkel 1 van de 3 compartimenten te vervangen, behoudt de patiënt zodoende nog 2/3e van zijn eigen knie. Ook de voorste en achterste kruisband blijven behouden.Bij een ‘halve’ knieprothese vervangt de chirurg dus enkel het aangetaste compartiment in de knie.

Hierdoor voelt de knie voor de patiënt veel natuurlijker aan. Voornamelijk jonge patiënten ervaren hier een voordeel ten opzichte van een totale knieprothese.

Een unicondylaire knieprothese (halve knie) kan enkel geplaatst worden, wanneer de slijtage (artrose) zich slechts in 1 compartiment van de knie manifesteert. Door de slijtage schuurt het bot van het bovenbeen en het onderbeen tegen elkaar, waardoor de patiënt belangrijke pijn ervaart.

Bij het plaatsen van een halve knieprothese zal dit ‘versleten kraakbeen’ vervangen worden door metalen componenten, van elkaar gescheiden door poly-ethyleen( = een zeer sterke plastiek).

Operatieve techniek

In de knie wordt een insnede gemaakt van ongeveer 15 cm. Met zeer preciese instrumenten wordt het resterende kraakbeen en een zo dun mogelijk laagje bot verwijderd. Zo nodig kan de chirurg ook gebruik maken van computer (robot-geassisteerde chirurgie). AZ Turnhout werkt voor de knieprothese’s nauw samen met de firma Smith & Nephew. Hieronder vindt u ook bijkomende technische informatie van de gebruikte prothese’s.

Technische informatie Journey unicondylaire knieprothese (Smith & Nephew):
https://www.smith-nephew.com/nederland/producten/orthopedie/knie/totale-knieprothesen/journey-ii/journey-uni/

Technische informatie Robotchirurgie (Navio):
https://www.smith-nephew.com/nederland/producten/orthopedie/technologieen/navio/

Welkom in onze
Knie-unit »