Prothesechirurgie

Prothesechirurgie

Prothesechirurgie

Totale knieprothese

Door de slijtage(artrose) van uw knie is het kraakbeen van zowel het bovenbeen, het onderbeen als de knieschijf verdwenen. Hierdoor schuurt het bot van het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf tegen elkaar. Dit veroorzaakt pijn.

Bij het plaatsen van een totale knieprothese worden deze oppervlakken opnieuw bekleed (met metaal en plastiek). Deze materialen glijden bijna even goed als kraakbeen en zijn zeer slijtvast.
De materialen zijn zo gekozen dat het lichaam ze goed verdraagt (en er dus geen afstotingsverschijnselen optreden).

Met de huidige techniek gaat deze prothese in 95% van de gevallen mee voor meer dan 20 jaar.

Operatieve techniek

In de knie wordt een lange rechte insnede gemaakt van ongeveer 15 tot 20 cm. Met instrumenten van uiterste precisie, die indien nodig computergeassisteerd zijn, wordt het resterende kraakbeen en een zo dun mogelijk laagje bot verwijderd.
Indien er een asafwijking bestond (O-been of X-been), wordt dit gecorrigeerd. Als u uw knie voor de ingreep niet volledig kon strekken, zal de chirurg ervoor zorgen dat uw knie vanaf nu wel weer volledig gestrekt is. Het is zeer belangrijk dat deze strekking behouden blijft. Een kussen in de kniekuil leggen (voor het comfort) zodat de knie licht gebogen blijft, is dan ook strikt verboden. Dit kussen kan ervoor zorgen dat uw revalidatie onnodig zwaar wordt omdat de verloren strekking enkel kan teruggewonnen worden door zeer intensieve stretchoefeningen. Blijven strekken van bij het begin is dus de boodschap.

De operatie zelf duurt ongeveer 90 minuten. Na de ingreep blijft u nog ongeveer 1 uur in de ontwaakruimte (recovery). In totaal zal u ongeveer 4 uur van uw kamer zijn. Soms kan de anesthesist beslissen om u na de ingreep van nabij te blijven volgen. Dan wordt u voor één nacht overgebracht naar de Intensieve Zorgen Afdeling (IZA). Dit betekent niet noodzakelijk dat er problemen zijn, maar eerder dat men problemen wil voorkomen.

Verdere info: lees de volledige brochure “Totale Knie Prothese” en brochure “Revalidatie na Totale Knie Prothese”

Nuttige links:

AZT: https://www.azturnhout.be/

KKNK: https://ebertschoofs.wixsite.com/kinekring
Smith&Nephew: https://www.smith-nephew.com/
Legion primary: https://www.smith-nephew.com/key-products/orthopaedic-reconstruction/legion-total-knee-system/

Video Legion primary operatie: https://sncontent.com/knee-videos/legion-tka-video/

 

Welkom in onze
Knie-unit »