Mozaïekplastie

Mozaïekplastie

Wat?

Los kraakbeen kunnen we niet terug op het onderliggende bot vastzetten.
Met de mozaïekplastie worden pluggen uit de rand van de eigen knie weggenomen. Op deze pluggen blijft het gezonde kraakbeen tijdens het nemen van de pluggen ongeschonden vastzitten. Door deze pluggen op de juiste diepte te fixeren in het kraakbeendefect, kunnen we opnieuw een gladde, goed gefixeerde laag kraakbeen bekomen.

 

Wie?

Deze techniek gebruiken we bij relatief grote kraakbeenletsels (> 1 cm2) en bij kraakbeenletsels waarbij het onderliggende bot betrokken is. Het gaat meestal om relatief jonge patiënten (< 50 jaar). Zij zijn (te) jong voor prothesechirurgie.

 

Onderzoeken?

Gezien het hier om relatief grote defecten met dikwijls aantasting van het onderliggende bot gaat (breuk, osteochondritis dissecans) kunnen deze letsels opgepikt worden op een klassiek RX . Voor verder detail is bij deze aanhoudende klachten (zwelling) altijd een MRI (scanner) noodzakelijk. Dit laat ons toe om de betrokkenheid (vasculaire status) van het omliggende bot correct in te schatten.

 

 

Ingreep

Zowel het nemen als het plaatsen van de plug dient onder een juiste hoek te gebeuren. De geringste afwijking zorgt voor oneffenheden in de kraakbeenlaag. Daarom kan deze ingreep, zeker indien meerdere pluggen geplaatst moeten worden, best via een open procedure (artrotomie) gebeuren.

Revalidatie

Dat deze ingreep meestal niet via een kijkoperatie gebeurt (om redenen hierboven aangehaald), maakt dat door het grotere litteken de aanvang van de revalidatie wat moeizamer kan verlopen. Hier streven we maximaal comfort na door op meerdere manieren (multimodaal) de pijn te bestrijden (zie informatie – FAQs – Wat met mijn pijn (bestrijding) na mijn operatie). Onmiddellijk na de operatie zullen we een (extensie) spalk aanleggen deels als pijnbestrijding, deels om uw been gestrekt te houden. In de week na de operatie zal deze spalk vervangen worden door een brace met een scharnier. Hierdoor kunnen we geleidelijk de knie verder laten plooien. In de regel zullen we vragen (afhankelijk van de grootte van het letsel) gedurende (minstens) 3 weken niet te steunen.

Na deze ingreep kan de knie (tergend) lang (meerder maanden) gezwollen blijven. Dit zal mede het tempo van de revalidatie bepalen.
Contactsporten zijn minstens een jaar verboden. Gezien het kraakbeen nadien nooit “nieuw” wordt, is het dikwijls aangeraden om na dit soort ingreep nadien blijvend echte impactsporten te vermijden

Nb: Roken kan het aan elkaar groeien van het bot (pluggen) vertragen! Rookstop is noodzakelijk.

Nuttige links:

AZT: https://www.azturnhout.be/

KKNK: https://ebertschoofs.wixsite.com/kinekring
Arthrex: https://www.arthrex.com/
Arthrex: https://www.youtube.com/watch?v=rsLituIFQXM

Welkom in onze
Knie-unit »