Meniscushechting

Meniscushechting

De meniscus heeft 3 functies in de knie. Zo is het in de eerste plaats een schokdemper (absorberende functie). Hiernaast zorgt het ook voor de lubricatie (bevochtigen van het kraakbeen) en voor de voor-achterwaartse stabilisatie. Wanneer iemand een deel van zijn meniscus verliest, leidt dit op lange termijn op een verhoogde kans op slijtage van het gewricht. Bij een rotatiebeweging van de knie, kan de meniscus op verschillende manieren scheuren.

Afhankelijk van het type scheur, de locatie van de scheur en de leeftijd van de patiënt zal er gekozen worden om de scheur uit te knippen, dan wel te hechten. Zo is de locatie van de scheur zeer belangrijk.
Het perifere 1/3e deel van de meniscus is voorzien van bloedvaten. Deze bloedvoorziening is nodig opdat de scheur terug zou kunnen helen. Zodoende heeft een hechting geen zin, wanneer de scheur zich bevindt in een deel van de meniscus waarin zich geen bloedvaatjes bevinden.
De meniscushechting gebeurt in principe via een kijkoperatie (artroscopie).

Er zijn verschillende hechtingmethodes:

All-inside hechting

Hier wordt gebruik gemaakt van een specifiek instrument, waardoor de hechting volledig in de knie gebeurt. Er wordt gebruik gemaakt van een klein hechtingsplaatje dat achter de meniscus blijft zitten. Enkel scheuren achteraan in de meniscus komen in aanmerking voor deze techniek.


https://www.arthrex.com/knee/meniscal-cinch-allinside-repair

Inside-out hechting

Met deze hechtingstechniek wordt de hechtingsdraad van binnenin de knie naar buiten geplaats. Via een 2e incisie wordt de hechtingsdraad vervolgens geknoopt. Deze knoop ligt dan buiten het kapsel.
Deze techniek wordt vaak gebruikt voor scheuren in het ‘corpus’ van de meniscus.

https://www.arthrex.com/knee/inside-out-meniscal-repair

Outside-in hechting

De hechtingsdraad wordt bij deze techniek van buiten de knie naar binnen geplaatst. Deze techniek wordt vooral toegepast bij voorhoornscheuren.

Hechting van root-scheur

Wanneer de root (aanhechting) van de meniscus gescheurd is, treedt er een protrusie (naar buiten treden) van de meniscus op. Hierdoor verliest de meniscus zijn werking. Wanneer deze types van scheuren behandeld worden door het uitknippen van de scheur, leidt dit tot een belangrijk volumeverlies van de meniscus. Hierdoor stijgt de kans op artrose binnen de 5 jaar enorm.

Chirurgische techniek:
https://www.arthrex.com/resources/video/0NIzWnnH9kSeoQFayAOG7g/medial-meniscus-root-repair

– Hechting van een ramp-lesion
De ‘ramp’ van de meniscus is een scheur van het menisco-tibiaal ligament in de posteromediale meniscus in de menisco-capsulaire zone. Deze scheuren worden gehecht via een extra posterieure portal.

Chirurgische techniek:https://www.arthrex.com/resources/video/SmWc76SYn0CEGAFd0fgkzw/meniscus-ramp-lesion-repair

Welkom in onze
Knie-unit »