Gloednieuwe rugchirurgische techniek in AZ Turnhout

Gloednieuwe rugchirurgische techniek in AZ Turnhout

Dr. Patricia Verstraete (AZ Turnhout) en dr. G. Mahieu staan mee aan de wieg van een revolutionaire operatie aan de wervelkolom. Deze nieuwe techniek maakt gebruik van 3D-printing. “Zo kunnen we perfect op maat van de patiënt werken”, zegt dr. Mahieu. “Een gamechanger.” (Bron: GVA)

Met name bij osteoporosegevoelige patiënten konden dokters tot voor kort geen langetermijnoplossing bieden. Maar dankzij deze nieuwe techniek komt daar verandering in. “Van de wervel, waar schroeven in moeten komen, wordt een 3D-afdruk gemaakt met een daarbij horend perfect passend hulpstuk. Dat hulpstuk moet ervoor zorgen dat de schroeven zo precies worden vastgezet dat ze niet alleen in het zachte gedeelte maar ook in het harde bot worden gefixeerd”, aldus dr. Verstraete. (bron: HLN). Deze techniek biedt heel wat voordelen. Niet alleen is de insnede veel kleiner, vijf centimeter in plaats van vijftien, maar ook de hospitalisatie- en revalidatietijd worden veel korter.

Het AZ Turnhout en het AZ Monica zijn de enige ziekenhuizen in Europa waar deze techniek aangeleerd kan worden. Op vrijdag 29/03/2019 demonstreerden dr.Verstraete en dr.Mahieu deze nieuwe techniek aan chirurgen uit Duitsland, Frankrijk, Engeland, Amerika en Italië door middel van een live surgery.

Bron: Gazet Van Antwerpen, April 2019

Dr. Verstraete maakt dagdagelijks gebruik van deze revolutionaire techniek en ziet daardoor een vlottere en minder pijnlijke revalidatie van haar patiënten; “Het is een echte meerwaarde voor de patiënt”, aldus dr. Verstraete.